Проверка на резервация
За нас
Документи
Условия
GDPR
Контакти

Мистерии и разкази за Шри Ланка

Оценка 4 от 2 гласа

Разберете някои от най-известните истории и легенди на Шри Ланкa!
Шри Ланка винаги е била място, свързано с мистерия и истории за различни легендарни същества, криещи се в стени, паметници, растения и дори в небето!

Легендата за бога на лова.
Tози набор от легенди започва с благородницата Вали Ама, живяла в древни времена. Тази смела принцеса израства в дълбините на джунглата. Тя е отгледана от ловци и на много млада възраст се влюбва лудо и дълбоко в бога на лова - Канде Яка.
Мъдър и красив, покорителя на планината Катарагама, когато открил колко много го обожава младата девойка, той се дегизирал като човек и слязъл на земята, за да спечели лично сърцето й. За съжаление, Вали Ама трудно се е доверила на маскировката му на човек. Въпреки това, в крайна сметка те се влюбили и така историята завършила щастливо!

Най-старото дърво на света
Сега ще ви разкажем една история, която не е мит. Известно е, че Шри Ланка е много специална страна за будистите. Всъщност една от древните столици на Шри Ланка, Анурадхапура, е мястото, където е построен храмовият комплекс Джая Шри Маха Бодхи – свещенната смокиня, дървото под което Буда първо е получил просветление. Джая Шри Маха Бодхи в Шри Ланка е засадено през 249 г. пр. н.е. Сега е най-старото дърво в света, което има известна дата на засаждане.
Будистите от целия остров и отвъд него посещават тази мистериозна и историческа смокиня за поклонения още в началото на будизма. Смята се, че ако медитирате под дървото, то може да ви помогне да се излекувате от всякакви болести.

Създаването на Шри Ланка
Отделянето на Шри Ланка от нейната първоначална сухопътна маса и формирането й като остров само по себе си е история, която е изобразена във много фолклорни приказки.
Древните вярвания казват, че островът се е образувал в резултат на гигантски разрив и че този травматичен разрив е дошъл като наказание на нечестивото, десет-главо митично същество Равана.
Учените са убедени, че сеизмичната и вулканична активност са направили този красив остров с форма на слънчева капка, но кой може да каже, че митът не е верен?
Претендентът за Осмото чудо на света се намира на красивия остров Шри Ланка - Сигирия, манастир, който е на повече от две хиляди години.

Трети сили
Футуристичната му архитектура кара някои да спекулират, че вместо да бъде човешко творение, Сигирия може би е била издигната от извънземни! Възможно ли е древни същества от чужда планета да са построили този изумителен паметник толкова отдавна? По традиционните вярвания се предполага, че храмът е построен от Вишвакарма, инженерът на боговете и че е бил предназначен за Кувера, властелинът на богатството и касиер на боговете.
Никой никога няма да разбере истината. Едно нещо със сигурност е истина, изумителната древна техника.
Шри Ланка е изящна земя, пълна със съкровища за очите. Това е прекрасно място за посещение и живеене и ви очаква да откриете нейните природни и архитектурни скъпоценни камъни и да научите повече за древните истории, митове и легенди.

Пътувайте с нас!